Skip to content
Menu
Menu

Galleri

Här visas ett urval av materialprover som tagits fram under projektperioden. 
Fotograf: Anna Sundström

Gotland Grey

Värdekedja mössa

Ett exempel på en industriell värdekedja för ull från gotlandsfår som prövats under projektet: Råull, tvättad ull (insamlad och tvättad av Ullkontoret på Gotland), tunt entrådigt garn ca Nm 5 spunnet av Wagenfelder i Tyskland, samt mössa industristickad av Mariedal Design AB i Alingsås.

Gotland Grey

Skräpull

Projektet har testat att göra gödselpellets med ull av sämre kvalitet som hydrolyserats. På bilden råull överst till vänster och under den en bit torkad hydrolyserad ull. Ullen blir flytande när den hettas upp under tryck i hydrolysen. Överst till höger bark från Gotlandsflis, i mitten bark som blandats med hydrolyserad ull, samt underst pellets bestående av hydrolyserad ull blandad med sågspån.

60219d2654e17fb34ee2e8aa_3__web garner

Garner

Alla garner som tagits fram under projektet. Från vänster till höger 1) entrådigt Nm 0,35, 2) tvåtrådigt Nm 10/2, 3) entrådigt Nm 5, 4) tvåtrådigt Nm 6,5/2, 5) tretrådigt Nm 10/3, 6) entrådigt Nm 10. Garnerna 1 och 3 spanns av Wagenfelder i Tyskland, nr 2, 5 och 6 spanns av The Natural Fibre Company i England och nr 4 av Stenkyrka Ullspinneri på Gotland. Garnerna 1 och 3 är 100% tackull, övriga 100% lammull.

Gotland Grey

Handgjorda prover

Handgjorda prover i det tjocka, entrådiga garnet (Nm 0,35) spunnet av Wagenfelder. Från vänstra övre hörnet och medsols: virkad sittdyna av Eva Jonason, mönsterstickat prov av Eva Jonason, nålbundna prover av Agneta Holmgren, virkad sittdyna av Ann-Charlotte Malm, stickat prov av Eva Jonason och virkat prov av Kimberly Myr.

Gotland Grey

Industristickade prover

Industristickade prover i det tunna, entrådiga garnet (Nm 5) spunnet av Wagenfelder. Till vänster ärm och mössa stickat av Ivanhoe, ovan till höger tre provlappar från Gotlands strumpfabrik (stickat tillsammans med deras egna garner) samt underst till höger mössa stickad av Sätila.

Gotland Grey

Industrivävda prover

Industrivävda prover av de två garner som spanns av Wagenfelder. Till vänster fyra möbeltyger vävda av Ludvig Svensson med det tunna garnet i inslag på svart ullvarp. I mitten matta vävd av Kasthall i det tjocka garnet. Till höger ett möbeltyg vävt av Borgstena i 100% gotlandsull där det tunna garnet tvinnats och använts som inslag.

Gotland Grey

Vävmakeriets matta

Matta i gåsögonkypert handvävd på Vävmakeriet med det tjocka garnet från Wagenfelder som dubbelt inslag i oblekt linvarp.

Gotland Grey

Mariedal

Mössa och halsduk industristickat av Mariedal Design AB i Alingsås.

Gotland Grey

Sjal och vantar

Handstickade föremål i det tjocka Wagenfeldergarnet. Storsjal stickad av Astri Sorby. Vantar av lovikka-typ stickade, valkade och ruggade av Gunilla Östbom.

Gotland Grey

Vantar

Vantar av lovikka-typ handstickade, valkade och ruggade av Gunilla Östbom. Stickat i det tjocka garnet spunnet av Wagenfelder.

Gotland Grey

Vävd sjal

Handvävd sjal av Åsa Martinsson med det tunna Wagenfeldergarnet i både varp och inslag. Fyrskaftad liksidig kypert. Garnet lämpade sig inte så väl till varp då trådarna hakade i varandra, men efter en del trixande så gick det vägen.