Ullen
Ullen på Gotlandsfåret är lockig – inte småkrusig eller rak som på många andra raser. Ullen växer fort och ger långa ullfibrer. Gotlandsfåret har grov ull, vilket gör att den sällan passar till kroppsnära plagg. Men tack vare att ullen är silkig och glansig så upplevs den mjukare än ullen hos andra nordiska lantraser och kan liknas vid mohair. Lockarnas färg varierar från vitt till kolsvart, men silvergrått är vanligast.
Fåret
Ungefär vart fjärde svenskt får är av rasen Gotlandsfår vilket gör den till Sveriges vanligaste fårras. Fåren klarar sig fint på magra beten och är därför utmärkta naturvårdare i oländig terräng. På så vis bidrar betande Gotlandsfår till en biologisk mångfald och hjälper till att binda mer kol i marken än om markerna hade lämnats orörda. Alla får, oavsett ras, behöver klippas minst en gång om året för att må bra. Att ta vara på dessa förnybara ullfiber är att bidra till en hållbar utveckling.
Ön
Gotland har 70 000 får, varav cirka 80 procent är Gotlandsfår med sin karatäristiska grå ull. I dagsläget är ullen ofta en biprodukt från kött- och skinnproduktionen. På Gotland finns flera spinnerier, stickerier, hantverkare och designers som jobbar med ull. 2016 startade även Sveriges enda storskaliga ulltvätteri just på Gotland. Att kunna tvätta ull på ön skapar nya möjligheter för industriell förädling av lokal ull. Om en fullständig värdekedja fanns på Gotland skulle den skapa fler jobb, öka företagsamheten och ge en extra inkomst till fårbönderna.